Internet pelastaa tasapäistämiseltä

Mikko Manninen

Viime viikkoina on saanut näkyvyyttä monien kolumnistien toimesta tehty ”teoria”, joka menee suunnilleen näin.

(CC) http://bit.ly/n3lqJk

1. Ääri-ihmiset löytävät toisensa sosiaalisen median välityksellä ja vahvistavat toisiaan samanmielisten yhteisössä.

2. Yhteisöön kuuluu lähinnä samanmielisiä ihmisiä, jolloin aiheeseen suhtaudutaan kritiikittömästi.

3. Koska keskustelijat eivät näe toistensa ilmeitä ja eleitä, jotka varoittaisivat liian erikoisista mielipiteistä, kukaan ei ole varoittamassa/jarruttamassa mielipiteiden voimistumista ja kovenemista.

Asiaan voi ottaa hyvin toisenlaisenkin näkökulman, esimerkiksi näin:

Sosiaalinen media ja Internet pelastavat ihmisiä tasapäistämisen kynsistä. ”

1. Peruskoulun tai päiväkodin pihalla, työpaikalla tai jopa harrastuksissa keskustelua johtavat valitettavan usein ne, jotka ovat äänekkäimpiä ja joilla on eniten valtaa. He keksivät tai omaavat tehokkaimmat konstit painostaa tai eristää muita hiljaiseksi voiden luukuttaa omaa näkemystään, joka on oikea, koska se on oma.

(CC) http://bit.ly/qFHzbe

2. Kiusaaminen tai valta  ei kuitenkaan korreloi lahjakkuuden, luovuuden ja uusien ideoiden synnyttämisen kanssa, ainakaan positiivisesti. Ihmiset alistuvat keskinkertaisuuteen, pysyäkseen yhteisössä, säilyttääkseen asemansa, edetäkseen asemassaan tai saadakseen edes olla rauhassa.

3. Internetin ja sosiaalisen median kautta lahjakkaat nuoret, taitavat harrastelijat tai työelämän innovaattorit löytävät samanmielistä seuraa, tukea sekä ideoita ja täten välttävät ajautumisen keskinkertaisuuden myllyyn. Ihminen saa luovaa sisältöä ja reilua kohtelua sen sijaan, että vain säilyttää asemansa yhteisössä pitämällä samanlaisia farkkuja kuin muutkin. Eivätkä tapaamisten tarvitse olla vain netissä, vaan myös ”tosielämässä”, jolloin niitä ilmeitä ja eleitäkin voi sitten nähdä.

Mitä mieltä sinä olet? Pitääkö jompikumpi, kumpikaan tai kumpikin teoria paikkaansa?

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Internet pelastaa tasapäistämiseltä

  1. Ensimmäisessä teoriassa ihmisä pidetään tyhminä ja toisessa oletetaan, että lahjakkailla ei olisi ”äärimielipiteitä”, vaan he vapaasti ”kasvaessaan” alkavat kukkimaan tai jotain :D. On tuossa silti perää…

    Sitten kun saat yhdistettyä nuo kaksi teoriaa niin ollaan jo aika pitkällä.

    Monet lahjakkaat ovat vihaisia ja turhautuneita, eikä heidän lahjansa useinkaan kohdistu merkityksellisiin asioihin. Tavallaan voisi sanoa että sinun kirjoituksessasi, ensimmäinen on tunnepohjalta tehty päätelmä. Toinen rationaalinen ”ihanne kuva” kehittyvästä ihmisestä, josta puuttuu kaikki ymmärrys ihmisen toimien syistä ja ihmisen monimuotoisuudesta. Vihainen tyyppi voisi verrata sen oppia natsismiin. Kun kaikki tyhmät ja alempiarvoiset suljetaan pois lahjakkaiden läheltä, saadaan kaunis ja puhdas kehittyvä yhteiskunta?

  2. Kiitos kommentista, todellisuus ei ole niin yksinkertainen kuin kumpikaan näistä teorioista. Vedin nää molemmat ”teoriat” kärjistyksiksi, että herää ajatuksia siitä, voidaanko nettiä ja ihmisten toimintaa niin simppelisti selittää:) ”Todellisessa elämässä” on myös erilaisuuden hyväksyviä ja erilaisia lahjakkuuksia tunnistavia ja kannustavia yhteisöjä. Jokainen on jollain tavalla lahjakas. Monet nettiyhteisöt ovat puolestaan hyvinkin ”erimielisistä” muodostuvia ja kiusaamistahan on myös netissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s