Kolme lukua Kyprokselta – räjähdys, wifi ja turkoosi meri

Perinteinen kylänäkymä Trodos-vuoristossa

Heinäkuun puolessa välissä suurin osa asiakkaista on lomalla eikä koulutuksia ja tapahtumia järjestetä, joten rohkenin vaihtaa perheeni kanssa maisemaa äkkilähdöllä Kyprokselle viikon ajaksi.

Luku 1  – Suuri onnettomuus

Ennen kuin kone nousi Suomesta, latasin puhelimeen viimeisimmät Twitter-viestit matkalukemiseksi. Yllättäen huomasin, että YLE uutisoi tweetissään Kyproksella tapahtuneen aamulla valtavan räjähdyken Evangelos Florakiksen laivastotukikohdassa. En tietysti saanut varsinaista uutista auki koneessa, mutta perillä lentokentällä uutinen aukesi. Selvisi että räjähdys on ollut maan rauhanajan suurin onnettomuus, jossa kuoli 12 ihmistä ja yli 60 loukkaantui. Laivastotukikohdan räjähdys tuhosi myös maan suurimman voimalaitoksen, joka vastasi yli puolta Kyproksen sähköntuotannosta.  Seurasin tapahtumaa Twitterin #cyprus hashtagilla ja nopeasti kävi selväksi, että paikalliset ihmiset olivat hämmennyksen jälkeen raivoissaan tapahtuneesta, joka oli sattunut silkasta huolimattomuudesta. Valtavaa ruutilastia oli säilytetty kuumuudessa keskellä tukikohtaa ja tärkeän voimalaitoksen naapurissa.

Sähköntuotantoa ryhdyttiin säännöstelemään.  Pahiten säännöstely kirpaisi tavallisia ihmisiä, kun taas sairaalat ja turistikohteet priorisoitiin.  Käytännössä meille ei tullut tilanteesta mitään harmia, mutta tietysti olin pahoillani paikallisten ja uhrien omaisten puolesta. Onnettomuus kosketti saaren ihmisiä monella tavalla ja maa on edelleen pahassa pulassa.

Luku 2 – Ilmainen wifi

Facebook-sandaalisovellus

Koivu Interactive yrityksen käynnistämisessä on riittänyt monenlaista puuhaa vakuutukset, pankkiasiat, tilitoimisto, starttiraha, ammattiliiton vaihtaminen, toimitilan hankinta, puhelimen, tietokoneen hankinta yms.  Saatoin hoitaa sähköpostiliikenteen miniläppärin tai iPhonen kautta hotellin wifiä käyttäen, joka jostain syystä toimi koko ajan.

Myös Suomessa hotellien, lentokenttien, asemien, museoiden ja monenlaisten muidenkin kohteiden kannattaisi satsata ilmaiseen ja mielellään täysin avoimeen langattomaan verkkoon. Olin päättänyt olla viestittelemättä matkan aikana SoMe-verkostoihin ja pitää harvinaisen viikon tauon sisällöntuottajan roolista. Minä pidin täällä sisällöntuotantotaukoa, mutta olen

Kuumuus oli välillä liikaa iPhonelle

huomannut , että yhä useampi haluaa lähettää terveiset, valokuvat ja kommentit jo lomamatkan aikana sosiaaliseen mediaan. Kuvia harvoin ladataan ulkomailla kalliin matkapuhelindatan kautta, mutta paikallisen langattoman verkon kautta se onnistuu. Samalla kohde saa mainosta, joka maksaa verkon asentamisen kulut takaisin hetkessä. Ilmiö näkyy esim. Norwegianin lentokoneissa olevan ilmaisen verkon kautta. Matkustajat haluavat lähetellä terveisiä yläilmoista ja muistavat yleensä mainita myös lentoyhtiön, joka saa samalla edeltäkävijän leiman. Joten museot, kauppakeskukset ja hotellit – hankkikaa avoin ja ilmainen wifi!

Luku 3 – Turkoosi meri

Cape Grecon puisto

Maantieteellisesti Kypros on Aasiassa, kulttuurillisesti Euroopassa. Maasta on muutama sata kilometriä Libanoniin, Israeliin ja Egyptiin. Lämpötila oli joka päivä 34 asteen kieppeillä. Mieleenpainuvimpia kokemuksia oli retki paikallisiin viinikyliin Trodos-vuoristossa sekä uiminen kallioisella rannalla Cape Greco puistossa. Merivesi oli lämmintä ja täysin turkoosin kirkasta. Paikalliset olivat rauhallista ja miellyttävää sakkia.  Tuhansien vuosien historian aistii joka puolella, rakennuksista, tarinoista ja olosuhteista. Venetsialaisen ajan luostari 1400-luvulta on bilekadun varrella, autot ajavat vasemmanpuoleista liikennettä brittiläisen ajan jäljiltä ja viini on hyvin tärkeää, on ollut jo 8000 vuotta.

Vanhoja viiniruukkuja
Uuden viinitilan laitteita Trodos-vuoristossa

Historian perspektiivissä sähkö on tullut vasta hiljattain, mutta se pyörittää nykyaikaista yhteiskuntaa myös Kyproksella. Toivottavasti maa pääsee pian taas jaloilleen.

Mikko Manninen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s